Zmenia sa názvy ulíc

O téme sme už raz písali, na portáli www.krasnahorka.info, pred dvoma rokmi. Návrh poslanca Ľudovíta Baffyho je s odstupom času opäť  „na stole“. Je faktom, že okrem tohto  veľa iných  z dielne poslanca, zastupujúceho v poslaneckom zbore SMK, nepochádza.Prvýkrát navrhol vytvorenie komisie pre zmenu názvov ulíc hneď na na prvom pracovnom rokovaní ako znovuzvolený poslanec v januári 2011.

Tentokrát si jeho návrh (i keď nepochádza celkom z jeho hlavy) osvojilo viacero poslancov. Až do tej miery, že na marcovom zasadnutí obecného zastupiteľstva bolo schválené uznesenie o vytvorení tzv. názvoslovnej komisie

Partizánska, Osloboditeľov, Pokroková, 1. Mája.  Tie isté ulice sa predtým nazývali Hodvábna, Kvetná, Ružová. Potom sú tu názvy, ktoré nikomu neprekážajú: Rožňavská, Hradná –  alebo Banícka. Tú nepremenoval ani minulý režim a jej názov, ktorý dostala po pôvodných remeselníkoch ešte z  čias Andrássyovcov, sa zachoval.  K  zmene názvov ulíc došlo niekedy začiatkom 70-tych rokov.

Potom je tu ulica Osloboditeľov. Pre istotu ich je  viacero. Na kraji obce, ťahajúca sa povyše mauzólea až k futbalovému ihrisku a ďalšie štyri, ktoré do nej ústia. Alebo časť obce bez názvov ulíc, iba s číslami domov, označovaná často ako „za kostolom“ alebo „pri majeri“. Je to mätúce pre pre záchranné zložky, taxikárov, poštárov i návštevy.

Obecné zastupiteľstvo schválilo vznik názvoslovnej komisie v nasledujúcom zložení:

Štefan Jánosdeák

Ľudovít Baffy

Ľudovít Lázár

Štefan Horváth – pôvodne mali byť traja, až poslanec Darvaš navrhol zástupcu do komisie aj z rómskej osady.

Títo budú navrhovať nové názvy, občania môžu pridať svoje, poprípade sa vyjadriť k návrhom (o tom, akou formou, vás budeme informovať). Neskôr sa, schválením ich odporúčaní a návrhov, poslancami obce pristúpi k premenovaniu, k prijatiu všeobecne záväzného nariadenia a k informovaniu príslušných inštitúcií. Občan bude riešiť iba dôsledok takéhoto úkonu a tým je výmena osobných dokladov za nové – s novým názvom ulice. V prípade hromadnej zmeny je táto výmena bezplatná.

Takisto ako pred dvoma rokmi, aj tentokrát sa medzi obyvateľmi prítomnými na zasadnutí zdvihla vlna nesúhlasu. Poslanec Jánosdeák presviedčal prítomných o minimálnych komplikáciách. Podľa občanov pozabudol na to, že podnikatelia – fyzické osoby majú sídla firiem na mieste bydliska, na zdravotné preukazy, poisťovne a množstvo účtov. Na dôvažok, nie práve najšťastnejší príklad zmeny odznel na zasadnutí počas rozpravy k tomuto bodu programu: Hradná by sa po novom mohla volať Andrássyho ulica.

Pýtali sme sa na názory obyvateľov v uliciach obce. Sú rôznorodé, pre aj proti, prevláda však jeden praktický – dôležitejšie je ulice a cesty opraviť ako meniť ich názvy.

Svoj názor môžete vyjadriť v ankete na našej stránke na sociálnej sieti Facebook.com  alebo v diskusii:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.