Plameň sviečky pripomenie požiar. Príde aj Kotleba.

Už v nedeľu 10. marca 2013 uplynie  rok od požiaru, ktorý spustošil hrad Krásna Hôrka. Deň, ktorý minulý rok pripadol na sobotu, venovali občania sprvoti predčasným parlamentným voľbám. Ale iba do pol druhej popoludní. V tom čase požiar zachvátil hradný kopec a s pomocou suchej trávy a silného vetra sa vyštveral až na hradnú strechu, ktorú za menej ako polhodinu zničili plamene.  Posledný deň v týždni,  o 13.30 popoludní, by sa mali rozozvučať kostolné zvony, aby pripomenuli kedy začal požiar (hradného kopca), ktorý najprv zasiahol strechu nad Františkiným múzeom a neskôr aj celú pokrývku stredovekého hradu a poškodil tak pevnosť týčiacu sa široko ďaleko už viac ako 700 rokov.

Spomínať sa bude na Dionýza

V ten istý víkend, v sobotu 9. marca, si Podhradčania pripomenú aj 110. výročie otvorenia múzea venovaného manželke grófa Dionýza Andrássyho i 100. výročie jeho smrti. Okrem omše na počesť grófa Dionýza so začiatkom o 10. 00 predpoludním, ktorú pripravilo SNM – Múzeum Betliar,  sa na sobotu možete tešiť aj na prednášku. Uskutoční sa v miestnom kultúrnom dome so začiatkom o 16-tej, konať sa bude pod záštitou základnej organizácie Csemadoku. Prednáška názvom „Gróf Dionýz Andrássy – mecén a filantrop“ by mala byť reprízou štvrtkovej, ktorú organizovalo Múzeum Betliar  na Radnici v Rožňave. V pozvánke sa píše, že v jej úvode sa prítomným prihovorí starosta obce Peter Bollo a zároveň vysloví poďakovanie všetkým, ktorí prispeli na obnovu hradu. Základná organizácia Csemadoku zároveň v tento deň spúšťa vlastnú zbierku na obnovu tejto pamiatky.

Budú zvoniť kostolné zvony

Nedeľa 10. marca 2013 je dátumom, kedy obec Krásnohorské Podhradie (i celé Slovensko) postihla tragédia v podobe požiaru národnej kultúrnej pamiatky. Obec postihla najväčšia tragédia v novodobej histórii. Ako bude prebiehať tento deň, presne rok po udalosti v Podhradí? O pol druhej popoludní by sa mali rozozvučať  kostolné zvony. Pred rokom hučali, v tom istom čase, sirény hasičských áut.

Plameň sviečky pripomenie požiar

Samospráva zvolila tichú formu spomienky na tragédiu, ktorá postihla obec. Text výzvy v maďarskom jazyku, ktorú našli vo štvrtok občania v schránkach,v preklade znie:

Prosíme, zapáľte sviečku v nedeľu o 18.00 vo svojom okne, v deň prvého výročia požiaru nášho hradu.“

Príde aj Kotleba

Na nedeľu avizuje svoj príchod (na svojom webovom portáli) aj Marián Kotleba. Prostredníctvom pozvánky, ktorá sa šíri aj na sociálnej sieti sľubuje predseda ĽSNS opäť poriadky. Zhromaždenie je už tretím v poradí, ktoré sa má uskutočniť na súkromnom pozemku vedľa krásnohorského obecného úradu. Požiar hradu si pripomenú kotlebovci už o 15-tej popoludní, v pozvánke je ako podtitul a účel stretnutia znie: “ Donúťme vládu riešiť stupňujúci sa cigánsky problém„.  Keďže obyvatelia obce i celé Slovensko boli svedkami už dvoch zásahov policajných zložiek, opýtali sme sa, ako to bude vyzerať  tentokrát.  Z Krajského riaditeľstva policajného zboru v Košiciach sme obdržali nasledovnú správu: „Samozrejme dianie v Krásnohorskom Podhradí monitorujeme, opatrenia budú primerané zisteným skutočnostiam a vzniknutej bezpečnostnej situácii.“

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.