Z predaja knihy prispeli na obnovu hradu

V minulom roku sme v 2. čísle obecných novín písali o románe spisovateľa Rafaela Szabóa a o verejnom prísľube majiteľa vydavateľstva, ktoré knihu vydalo. Vnuk spisovateľa, majiteľ Victory Studio – Peter Szabó – po ukončení minuloročného predaja informoval o jeho výsledku.

Už pred 20. júlom 2012, kedy po náročných a dlhých prípravách vyšlo druhé, prepracované vydanie historického románu Bebekova skaza od spisovateľa Rafaela Szabóa, firma Ing. Peter Szabó – VICTORY STUDIO ako vydavateľ knihy vyhlásila, že z každého kusu knihy, ktorý sa predá odo dňa vydania do 1. decembra 2012,  venuje sumu 2,- eurá na obnovu kultúrneho skvostu – hradu Krásna Hôrka. Pútavý príbeh, ktorý kniha rozpráva, sa totiž viaže práve na tento hrad a jeho blízke okolie.

Rafael Szabó začal maľovaním akvarelov, potom sa zaľúbil do hudby – hral v hudobných skupinách, najmä na husle, ale najviac ho upútala hra na organe, preto bol aj krátku dobu organistom v kostole. Pri hudobnom nadšení skomponoval aj niekoľko vlastných skladieb a vystupoval ako dirigent spevokolu. Ako syn majiteľa kina Apollo v Smolníku sa stal od útleho veku účastníkom premietania filmov, čím začal vnímať svet po hudobnej a literárnej stránke a to ovplyvnilo jeho duševný život. Písaniu sa venuje od roku 1991. Dokončil 14 publikácií, 13 z nich bolo aj knižne vydaných. Jeho tvorba pozostáva zo siedmych románov a šiestich historických dokumentov.

Sľub dodržali a na hrad prispeli

Po zverejnení  záväzku odovzdať časť výťažku z predaja sa ozývali aj niektoré hlasy, ktoré pochybovali o jeho realizácii. No ako sa zdá, nielen príbehy v knihách majú šťastné konce.

Vo firme svoj verejný záväzok splnili a tak po sčítaní kusov,  predaných v uvedenom termíne a pripočítaní ďalších, predaných ešte aj v priebehu celého mesiaca december a vynásobení sumou 2,- eurá, dospeli k sume 204,- eur, na ktorú uzavreli so Slovenským národným múzeom – Múzeom Betliar darovaciu zmluvu. Túto sumu počas Vianočných sviatkov s potešením previedli na účet verejnej zbierky, ktorú Slovenské Národné Múzeum otvorilo po vyhorení hradu, s číslom účtu 7000443743/8180.

Múzeum zároveň v následne vystavenom ďakovnom liste prisľúbilo použiť tieto finančné prostriedky na obnovenie zbierkového fondu expozície hradu Krásna Hôrka.

Ako v správe pre médiá a na svojom portáli zástupcovia firmy uvádzajú: „Ostáva nám teda dúfať, že hrad bude čím skôr obnovený a otvorený pre verejnosť najneskôr v roku 2014, aby sa turisti mohli čím skôr znova kochať v tomto kultúrnom dedičstve a pripomenúť si históriu územia Gemera, na ktorom sa nachádza.“

Vydavateľ knihy by týmto zverejnením chcel úprimne poďakovať všetkým tým, ktorí sa rozhodli nielen potešiť seba, či svojich blízkych príjemnou a pútavou knižkou, čerpajúcou z historických udalostí Gemera a okolia v pohnutých časoch 16. storočia, ale zároveň podporiť dobrú vec a to obnovu hradu.

Knižku je samozrejme aj po tejto akcii naďalej možné zakúpiť pri pokladni expozície SNM – Kaštieľ Betliar, tiež v Turistickom Informačnom Centre v Rožňave, kde predávajú aj knihu Poslední Dolinári – Die letzten Gruendler od rovnakého autora a rovnako aj na internete, viac informácií nájdu čitatelia na stránke www.bebekovaskaza.sk.

Zdroj: Peter Szabó – Victory Studio, www.rafael.tym.sk, www.bebekovaskaza.sk 

Foto: Archív ŽpH – spisovateľ v auguste minulého roka pod hradom Krásna Hôrka počas prezentácie svojej knihy, pri venovaní exemplára pre redakciu

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.