Prepúšťanie či odmeňovanie ?

Denník Gemerský Korzár zverejnil v sobotu článok s názvom „Požiar Krásnej Hôrky skomplikoval podnikanie pod hradom“.  Uvádza sa v ňom,  že okrem súkromných podnikateľov musel prepúšťať i obecný úrad: “ Podobne takmer ani noha im neprišla do obecného kempingu. Aj obecný úrad preto musel prepúšťať, o prácu prišli štyria až šiesti ľudia.“

Ak mali na mysli sezónnych pracovníkov v miestnom kempingu, tak je prepúšťanie koncom sezóny a práca na dohodu bežnou záležitosťou. Pripisovať to požiaru je trocha zavádzajúce. Okrem pracovníkov kempingu (práca na dohodu) – bufet, ubytovanie, stráženie – doteraz nezverejnil obecný úrad skutočnosť, že by niekoho prepustil (ak mali na mysli ich). Ak by prepustil štyroch až šiestich zamestnancov (riadna pracovná zmluva), kto zo siedmych by ostal a kto by šiel preč?

O inom je však reč. Zatiaľ čo sa v článku „lamentuje„, skutočnosť vyzerá byť iná. Zamestnanci obecného úradu si totiž pred Vianocami prilepšia. Dostanú odmeny v súhrnej hodnote 4000,- eur.  Či budú rozdelené rovným dielom, a či bol niekto aktívnejší a vykonal množstvo inej práce mimo svojej bežnej pracovnej náplne, je otázne. Isté je, že už v máji starosta Peter Bollo (Most-Híd) predložil poslancom na schválenie rozpočtové opatrenie 1/2012, na základe ktorého mali priklepnúť zamestnancom obecného úradu polročné odmeny prerozdelené zo sumy 2400,- eur. Poslanci mali voči odmenám výhrady, spomínala sa kríza, požiar hradu i nízka aktivita pracovníkov. Dokonca spomenuli i fakt, že sa odmeňovanie nebude dať obhájiť pred obyvateľmi. Z 8 vtedy prítomných sa zdržala iba Iveta Breznayová (Most-Híd), ostatní boli proti odmenovaniu.

Tentoraz sa to (pre istotu?) udialo ináč. Odmeny boli jednou z viacerých položiek rozpočtového opatrenia 4/2012. Kde sa našli prostriedky? K presunu došlo nasledovným spôsobom:

Z nemenovaných zdrojov je známe, že pôvodne sa malo schvaľovať 4500,- eur. Aj 4000,- je však slušná suma. Pri rovnomernom prerozdelení medzi 7 zamestnancov sa každému z nich na účte ocitne suma vyššia ako 500.- eur. Pri rozhodovaní sa tentokrát zdržali dvaja poslanci – Peter Török (nom. SMK) a Štefan Kún (nez.)

Zaujímavý je spôsob, akým sa v Podhradí schvaľujú rozpočtové opatrenia.Väčšinou sa pri  prerokovaní takéhoto bodu programu počas zasadnutia  iba prednesie  veta: „Rozpočtové opatrenie bolo prerokované na zasadnutí finančnej komisie a pracovnom stretnutí poslancov.“  a následne sa hlasuje. Bez zmienky o tom, koľko prostriedkov sa presúva, odkiaľ a kam  a za akým účelom. Bez rozpravy. Nič sa nedozviete  ani z oficiálnych zápisníc. ”Koho to zaujíma, môže sa informovať priamo na obecnom úrade ” – nechali sa počuť volení zástupcovia obce ešte začiatkom roka. V súčasnosti sa už zverejňujú na internetovej stránke obce. Ale až potom, keď sú schválené.

V rámci tohto spomínaného sa presunuli ďalšie tisíce eur. Keďže projekt zberného dvora bol podľa zdrojov blízkych obecnému úradu  neúspešný, nie je potrebné viazať 5 % určených na spoluúčasť obce na projekte. Tie sa presunuli na mzdy a odvody. A odmeny pre pracovníkov, ktorí pracujú na dohody.

Foto: ŽpH, predseda finančnej komisie na snímke uprostred.

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.