Pripomenieme si dobročinnosť Andrássyovcov

Na zajtrajší deň pripravila základná organizácia Csemadoku v Krásnohorskom Podhradí podujatie, ktorým si pripomenieme rodinu Andrássyovcov, obzvlášť manželský pár – grófa Dionýza s manželkou Františkou.

Deň Andrássyovcov bude venovaný ich pamiatke a spomienke na  ich dobročinnosť a skutky v prospech obyvateľov žijúcich v podhradí, ale i v blízkom a širokom okolí.

Spomienka na grófsku rodinu začne o 14.30 v parčíku pod hradom Krásna Hôrka, kde je osadená pamätná tabuľa. Práve táto bude po menšej rekonštrukcii v sobotu, 17. novembra slávnostne odovzdaná.

Mramorová tabuľa bola do skaly v lese pod hradom osadená niekedy po roku 1898, ako prejav vďaky za dobročinnosť manželom Františke a Dionýzovi Andrássyovcom.  Zbierku organizoval úradnícky zbor Andrássyovcov pri príležitosti vydania ich dôchodkovej základiny na panstvách grófa Dionýza v spomínanom roku.

„K samotnému osadeniu tabule pri príležitosti založenia dôchodkového fondu sa viaže málo informácii. Na zbierke sa podieľali členovia úradníckeho zboru, s najväčšou pravdepodobnosťou ju spustil Hodinka Mihály. Vyjadrovala vďaku manželom Andrássyovcom za ich bezhraničnú dobročinnosť. Za spomenutie stojí skutočnosť, že myšlienka založenia fondu vznikla 19.10.1898, ešte v ten istý mesiac – 30. 10. – už bola zrealizovaná“ – uvádza  Silvia Lörinčíková.

V histórii Uhorska patrila k jedinečným táto tzv. dôchodková večná základina, ktorú vydal gróf Dionýz dňa 30. októbra 1898 vo Viedni na podporu svojho úradníckeho zboru v Krásnohorskom Podhradí. Bola určená pre pisárov, praktikantov a lesníkov aktívnych na jeho panstve. Vo večnej základine sa myslelo aj na siroty, vdovy úradníkov. Výška základiny predstavovala 20 ks šekov v hodnote 5000 forintov, čo je spolu 100 tisíc zlatých, teda 200 tisíc korún. (Pre zaujímavosť treba uviesť, že v tom čase predstavoval zárobok úradníka 25 a murára 35 zlatých mesačne, 100 kg pšenice stál 4,3 až 6 zlatých, jeden oblek stál 11 až 25 zlatých.)“ – dopĺňa.

Tabuľa nebola od svojho osadenia reštaurovaná, chýbali jej aj úchytky, tzv. rozety. O nové sa postarala firma BRITAKOV Ondreja Hatvanského ml. Písmená už približne pred 15 rokmi prešli úpravou a aj tentokrát sa ich ujalo Kamenárstvo Helczman. Obe firmy poskytli  materiál i prácu bezodplatne.

O vážnosť tejto chvíle sa postarajú aj protagonisti Charitatívneho Vianočného koncertu, ktorého prvý ročník  sa konal 25. decembra 2011 v miestnom Rímsko-katolíckom kostole Všechsvätých.  Výťažok z podujatia bol umelcami venovaný na jej obnovu.  Na koncerte vystúpili bez nároku na honorár a väčšina z nich sa dostaví aj na zajtrajšiu slávnosť.

Koncert organizovala komisia kultúry, športu a cestovného ruchu.  Za vtedajší nápad a realizáciu koncertu patrí vďaka predsedovi komisie Štefanovi Kúnovi, za manažovanie, ozvučenie, chod celého podujatia a repertoár Štefanovi Hundžovi. Za nádhernú atmosféru i ostatným účinkujúcim: Helenke Pál Balážovej, Dávidovi a Tomášovi Hundžovcom, Petrovi Cmoríkovi, skromnému ale vynikajúcemu Gabovi Mišurovi a v neposlednom rade aj miestnemu mužskému speváckemu zboru. Okrem Petra Cmoríka by sa zajtrajšej slávnosti mali všetci zúčastniť.

Na zajtrajšie popoludnie, so začiatkom o 16.00, je naplánovaná aj prednáška v kultúrnom dome a témou budú Andrássyovci a filantropia. Ujala sa jej vedúca oddelenia histórie, zbierok a výstavnej činnosti Múzea Betliar Mgr. Silvia Lörinčíková.

Pamätná tabuľa počas rekonštrukcie:

 

 

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.