Zádušná omša za Františku

Tak ako po iné roky, aj zajtra o 9.00  sa uskutoční v Mauzóleu v Krásnohorskom Podhradí zádušná omša za Františku Andrássyovú.

Tento rok to bude pri príležitosti 110. výročia jej úmrtia. Františka skonala 26. októbra 1902 v Mníchove. O dva roky neskôr, presne v deň jej smrti, previezli jej telesné pozostatky do hrobky, ktorú dal na jej počesť a počesť ich nehynúcej lásky postaviť gróf Dionýz Andrássy.

Dionýz mal v roku 1903 vložiť do jeho základného kameňa dokonca pamätný list s nasledovným textom :

„Zbožňovanej vernej manželke, ideálu môjho života, grófke z Csíkszentkirályu a Krásnej Hôrky, Františke Andrássy, ktorá zomrela 26.10.1902 v Mníchove. Z večnej vďačnosti, piety, mojou precítenou nekonečnou láskou posväteným pozostatkom mojej ženy a z bezhraničného smútku, staviam tento panteón.“

Gróf zároveň založil fond, omšovú a kalichovú základinu, tak aby bol vždy dostatok prostriedkov na slúženie bohoslužieb. K oltárnej výbave patrí zlatý kalich, ktorý dal Dionýz vyhotoviť u mníchovského zlatníka Mayerhoffera zo šperkov svojej manželky. K oltárnej výbave patria i ďalšie strieborné predmety ako svietniky, ampulky, sväteničky. Z  bezpečnostných dôvodov sú prenášané do Mauzólea iba pri príležitosti zádušnej omše.

Gróf Dionýz Andrássy umrel o 11 rokov neskôr,  27. februára 1913 (vo veku 78 rokov) v Palerme na Sicílii, na následky prechladnutia. Po tom, ako jeho telo vystavili v Rímskokatolíckom kostole v Krásnohorskom Podhradí, preniesli ho do Mauzólea a uložili do bieleho mramorového sarkofágu vedľa jeho milovanej manželky.

Omša sa slúžila každý rok, aj keď len za účasti 1 – 2 prítomných obyvateľov, nikdy sa však na tradíciu nepozabudlo, napriek minulému režimu, ani iným okolnostiam. Aj tento rok sa bude, tak ako po iné roky, konať pod záštitou SNM – Múzea Betliar. Tohtoročnú bude celebrovať  Mons. Vladimír Filo, biskup rožňavskej arcidiecézy.

Prinášame zábery z minuloročnej omše i tej spred minulého roka.

Zdroj a foto:  SNM – Múzeum Betliar, archív ŽpH 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.