Pokúšali sa „požičať si“ od dôchodcov

Podvodným spôsobom chceli vylákať 700,- eur od dôchodcov

V stredu –  3. 10. 2012 – okolo 10.00 predpoludním doposiaľ neznáme ženy na chodníku pred autobusovou stanicou na Košickej ulici v Rožňave oslovili 79-ročného dôchodcu pod zámienkou, že došlo k dopravnej nehode, pri ktorej bol zranený príbuzný jednej zo žien. Naliehali na dôchodcu, že si nutne potrebujú požičať 700,-€ na operáciu – informovala médiá hovorkyňa  Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach.

Ako sa ďalej v správe uvádza: „Dôchodca nepravdivým tvrdeniam uveril a pod nepravdivou zámienkou sa dostali do rodinného domu dôchodcu v Krásnohorskom Podhradí. Tam sa snažili vylákať aj za prítomnosti jeho 73-ročnej manželky  sumu 700,-€, pričom na požiadanie, aby pri odovzdaní peňazí predložili doklad totožnosti, dom náhle a bez vysvetlenia opustili a odišli na neznáme miesto.“

Dôchodca túto udalosť nahlásil na polícii. Rožňavskí policajti v tejto súvislosti začali trestné stíhanie zločin porušovania domovej slobody a prečin podvodu v štádiu pokusu. Polícia po páchateľoch pátra.

Polícia upozorňuje starších spoluobčanov na podvodníkov. Páchatelia vopred premysleným spôsobom okrádajú dôverčivých seniorov pod rôznymi zámienkami, dostávajú sa do ich blízkosti, uvedú ich do omylu a podvodom, či obyčajnou krádežou ich pripravia o cenné predmety alebo peniaze. Pre svoju dôverčivosť a dobrosrdečnosť sa stávajú najčastejšie obeťami podvodov a krádeží.


Polícia odporúča a to nielen seniorom, ale všetkým:

  • aby nedôverovali a nepožičiavali peniaze neznámym osobám, ktorí ich pod zámienkou rôznych emotívnych príbehov oslovia a podvodom sa ich snažia pripraviť o úspory,
  • nepodpisovali dokumenty s neznámymi osobami, ktoré môžu zneužiť nevedomosť a zníženú schopnosť rozpoznávať dôsledky konania staršej osoby,
  • odmietli bezdôvodne ponúkanú pomoc, o ktorú sami nepožiadali, pod zámienkou ktorej sa páchatelia často krát snažia dostať do ich bytu či domu,
  • v prítomnosti neznámych osôb nevyberali z uschovaných miest peňažnú hotovosť a cennosti,
  • v prípade podozrivého správania osoby, ktorá sa snaží pod rôznymi zámienkami neodbytne dostať do bytu ihneď kontaktovali políciu.

Ilustračné foto: stock.xchng

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.