Upratovanie nie je úlohou policajného zboru

Aj túto vetu predniesol na štvrtkovej tlačovej konferencii krátko po 14tej hodine popoludní policajný riaditeľ Tibor Gašpar na tlačovej konferencii v budove prezídia policajného zboru.

Po prehodnotení žiadosti, prostredníctvom ktorej žiadal Marian Kotleba, predseda Ľudovej strany Naše Slovensko  súčinnosť polície pri sobotňajšej akcii, tak predniesol a vysvetlil stanovisko polície.

Polícia žiadosti po jej analýze nevyhovela z viacerých dôvodov:

– na pozemkoch v osade  sa nachádzajú obydlia a nie komunálny odpad, ako rómske príbytky pomenoval Marian Kotleba

– ak vznikli obydlia na jeho pozemkoch bez jeho súhlasu, bez ohľadu na to, či sú klasifikované ako stavby, nevzniká vlastníkovi pozemku vlastnícke právo na tieto príbytky

– žiadateľ nespĺňa náležitosti § 72 a § 73  zákona o polícii, o súčinnosť polície by mohol žiadať, ak by mal súdny príkaz na vysťahovanie tam žijúcich Rómov, zatiaľ sa však súdy žiadnym takýmto podaním nezaoberajú

Odpoveď na žiadosť zároveň Kotlebovi aj doručili predpoludním.

Policajný zbor bude v sobotu strážiť verejný poriadok, keďže samotná obec Krásnohorské Podhradie ho nedokáže sama zabezpečiť, ani ochranu zdravia a životov občanov, ani ochranu ich majetku. Tibor Gašpar neprezradil aký počet policajtov bude poriadok zabezpečovať, ani to, akým spôsobom. Situáciu budú vyhodnocovať až na mieste počas akcie.

Upozornil taktiež občanov, ktorí by sa chceli upratovania zúčastniť, že môžu byť posudzovaní ako spolupáchatelia priestupku alebo trestného činu, to isté sa týka aj tých, ktorí na podujatie zapožičajú techniku a stavebné stroje, s vedomím, na čo budú použité.

Okresné  riaditeľstvo Policajného zboru v Rožňave  si Mariana Kotlebu predvolalo na výsluch v piatok dopoludnia vo veci podnecovania k rasovej etnickej a národnostnej nenávisti. Na príslušnom oddelení polície sa mal zdržať zhruba polhodinu. Dohady o tom, že by ho mala polícia zadržať až do času skončenia dnešného podujatia v Krásnohorskom Podhradí, sa zatiaľ nenaplnili. Samotný Kotleba je podľa niektorých zdrojov už v Podhradí, takže napoludnie to k areálu trhoviska pri obecnom úrade nebude mať ďaleko.

Záznam z tlačovej besedy policajného prezidenta, zdroj TA3:

Články k téme:

Obec sa dištancuje od upratovania

Bude sa upratovať a búrať?

Preklasifikovali pozemky pod osadou

Foto: Archív ŽpH, stretnutie kotlebovov pod hradom 18. marca 2012

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.