Rómsky vajda upokojuje situáciu

Miestny rómsky vajda, Ľudovít Gunár požiadal o zverejnenie svojho stanoviska k dnešnému dňu i k udalostiam z dní predchádzajúcich.

Trápi ho napätie medzi obyvateľstvom v osade ale aj stupňujúce sa napätie majoritného obyvateľstva voči Rómom. Touto cestou chce vysvetliť najmä štvrtkovú udalosť, ktorá sa mohla zdať „prípravou“ na dnešné upratovanie, ohlásené týždne vopred Marianom Kotlebom.

Vo štvrtok popoludní zvolal obyvateľov osady do jej centra na miesto bývalej materskej škôlky, kde sa všetci schádzajú pri kultúrnych i ostatných dôležitých stretnutiach: „Potreboval som ostatným hlavne tlmočiť pokyny polície a ukľudniť obavy a vášne. Ako ich vajda.“ – vysvetlil. „Všetkých som upozornil, že si prajem udržanie verejného poriadku a dodržiavanie pokynov, nie provokovanie “ – dodal. Mrzí ho, že toto krátke stretnutie bolo považované za zhromaždenie s nekalým úmyslom.

Na záver potvrdil, že do osady sa Rómovia z blízkeho ani ďalekého okolia nechystajú, aj tie ponuky, ktoré údajne dostal kvôli pomoci pri zabránení búrania a upratovania, odmietol. Príchod stoviek „cezpoľných Rómov “ označil za fámu.  Naďalej mieni s vlastníkmi pôdy i obcou rokovať a dokonca i so samotným Mariánom Kotlebom.

Či vôbec dnes dôjde k stretnutiu alebo policajné zložky Kotlebovi zabránia priblížiť sa o osade, prinesú už najbližšie hodiny.

Foto: Archív ŽpH, miesto stretnutia Rómov v strede osady

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.