Aj pod hradom budú učitelia štrajkovať (aktualizované)

Celoslovenský štrajk učiteľov základných a stredných škôl, ohlásený ich odborovým zväzom na 13.9.2012 sa uskutoční a väčšina škôl už nahlásila (svojím zriaďovateľom) či sa ho zúčastnia jej zamestnanci a koľko ich z celkového počtu ostane doma.

Nie je tomu inak ani v Krásnohorskom Podhradí. V stredu sa zatvoria brány oboch základných škôl – tej s vyučovacím jazykom slovenským i maďarským. Potvrdil riaditeľ Mgr. Ladislav Mikula:  „Ak sa štrajk uskutoční , tak zo strany našej školy sa doň zapojí okrem jedného pedagogického zamestnanca každý, vrátane všetkých nepedagogických zamestnancov , ktorí sú svojimi mzdami takmer na hranici chudoby! Teda v číslach je to 39 zamestnancov školy.

Aj riaditeľka školy s vyučovacím jazykom maďarským s materskou školou so zamestnancami sa zúčastní štrajku: “ Všetci zamestnanci aj nepedagogickí sa zapájajú do štrajku, spolu 20 osôb.“  Čo sa jej samej týka, účasť potvrdila: „Ja ako riaditeľka ZŠ a MŠ plne podporujem rozhodnutie odborov a prikláňam sa nakoľko aj ja som učiteľ vykonávam vyučovaciu činnosť. Riaditeľstvo je pridaná funkcia. Áno aj zúčastním sa štrajku , ako učiteľ.

V súvislosti so štrajkom sme obom položili pár ďalších otázok. Mikula potvrdil, že v škole fungujú odbory a ich členom je drvivá väčšina zamestnancov vrátane jeho samého:  „Tápeme spoločne v rovnakom bahne neistôt „. Odbory sú spoločné pre obe školy.

Štrajk pedagogických pracovníkov  je výstražný. Má upozorniť na situáciu v školstve, na postavenie učiteľov. Koná sa po roku od protestného zhromaždenia pred úradom vlády, keďže ten uplynulý nepriniesol žiadne konkrétne výsledky. Odbory teraz žiadajú upraviť štátny rozpočet tak, aby reálne platy zamestnancov v školstve porástli na budúci rok minimálne o 10 percent. Financovanie školstva je už dlhodobo poddimenzované.

Pýtali sme sa riaditeľa Mikulu na to, či sa bude opakovať, a ako sa bude podľa dostupných informácií  ďalej postupovať v prípade nesplnenia požiadaviek  školských odborov:   „Tento štrajk je v zmysle Ústavy SR. Je jednodňový a má nielen varovať , ale hľadať aj východiská z krízy v školstve . To, že sme v rámci krajín OECD na samom chvoste vo financovaní školstva hovorí o všetkom . Je to hanba celej spoločnosti. Dopad tohto financovania vidíme v každodennom živote škôl.  Pociťujú to nielen riaditelia , ale aj pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci škôl.  Dlhodobo sme boli tí, ktorí chápali nevyhnutnosť finančnej konsolidácie štátu až si na to predstavitelia vlády akosi zvykli a rátali s našim pochopením a toleranciou. Ťažko predvídať postupnosť krokov , ale skúsenosť niektorých iných odborových zväzov dáva istú dávku optimizmu, bez ohľadu na vážnu situáciu v rozpočtovej disciplíne štátu a jeho záväzkoch voči únii, že naša snaha padne konečne na úrodnú pôdu .“

Vyjadrila sa aj riaditeľka maďarskej školy: „Áno je to jednodňový výstražný štrajk a môže sa to opakovať ak Ministerstvo školstva nedá aspoň minimálnu šancu na zmenu v rezorte. Môže sa stáť že odbory pritvrdia a vyhlásia viacdňový nedajbože aj týždenný štrajk. Ale to je na základe zváženia odborov.“

Školy majú v zriaďovateľskej pôsobnosti obce a tak aj tá krásnohorská komunikovala s tým svojím prostredníctvom predsedníčky odborového zväzu.  Za zamestnávateľov informovali starostu Petra Bolla listom o organizovaní výstražného štrajku. Podľa nich je dôležité aj to, aby aj “ Združenie miest a obcí Slovenska /ZMOS/ vyžadovalo čo najuspokojivejšie financovanie originálnych kompetencií „, ktoré sú v posledných rokoch nedostatočné a pre nich aj dosť neprehľadné.

Nedalo nám nespomenúť tému otvoreného listu učiteliek z Dobšinej, keďže sa vo svojej podstate kvôli percentuálnemu zloženie žiakov tunajšej školy môže týkať aj tejto, aj keď štrajku sa netýka. Učitelia miestnej školy s vyučovacím jazykom slovenským sa takmer vo všetkom stotožňujú  s ich mementom , pretože sa stretávajú  s podobnými problémami:  “ Naše percentá žiakov zo sociálne zanedbaného prostredia sú ešte vyššie , ako v Dobšinej . Na druhej strane našťastie zatiaľ nemáme až také vypuklé prípady porušovania pravidiel , sociálnych i zdravotných problémov , aj keď sporadicky riešime aj vážnejšie problémy .To však neznamená , že naši učitelia nie sú dennodenne vystavení stresovým situáciám . Je ich viac než dosť. Rovnako aj my čakáme od štátu jasné pravidlá , vymožiteľnosť zákonov, ráznejšie kroky v oblasti riešenia záškoláctva , trestnej zodpovednosti mladistvých a pod. Ak spoločnosť štedro dáva, je na čase aj rovnako žiadať!

Podľa zatiaľ dostupných informácií bude v okrese Rožňava štrajkovať 888 učiteľov, 8 sú proti štrajku  a 2 sú práceneschopní. Štrajkovať bude teda približne  99 % učiteľov a zamestnancov materských a základných škôl.

Žiaci budú mať vo štvrtok 13. septembra voľno.

 Foto: Archív Ladislava Mikulu

 

 

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.