Gombasecký letný tábor začína už dnes

Už dnes začína v miestnom kempingu VII. ročník Gombaseckého Letného Tábora v Krásnohorskom Podhradí. Nultý deň je venovaný „pozbieraniu“ účastníkov, registrácii, stavaniu stanov, zoznamovaniu.

Prečo gombasecký, keď sa koná v Krásnohorskom Podhradí, pýtali sme sa organizátorov. Bol súčasnosťou najväčšej kultúrnej slávnosti Maďarov žijúcich na Slovensku v gombaseckom amfiteátri, ako naznačuje samotný názov a viažu sa k nemu jeho počiatky. Rozhodli sa, že kdekoľvek sa bude konať, názov mu ponechajú, kvôli niekoľko desaťročnej tradícii.

Letný tábor je najvýznamnejším podujatím Študentskej siete (Diákhálózat), patrí každopádne medzi najdôležitejšie programy. Každoročne združuje stovky mladých ľudí, študentov maďarskej národnosti na Slovensku. Podujatie nesie v sebe znaky tábora, festivalu ale aj letnej univerzity. Poskytuje tak okrem samotnej zábavy možnosť sebarealizácie, konštruktívnych rozhovorov a diskusií s prednášajúcimi, ako aj jedinečný priestor na nadviazanie a upevňovanie vzťahov medzi maďarskou mladou inteligenciou na Slovensku.

Podľa Orosza Örsa, hlavného organizátora, je jeho hlavným cieľom spojiť mladú generáciu, docieliť, aby sa dobre cítili a aby na základe prežitého a videného videli svoje prostredie v súvislostiach.

Počas niekoľkodňovej akcie nesmú a nebudú chýbať kreatívne workshopy, besedy za okrúhlym stolom, remeselná dielňa, exkurzie ale aj túry a prednášky. Každoročne dotiahnu do tábora kapely so zvučnými menami.

Tento rok k nim znova zavítajú za účelom neformálnej diskusie predsedovia oboch maďarských strán (Most-Híd a SMK), plánovaný je aj okrúhly stôl na tému rómskej problematiky, ktorý bude moderovať reportér Rádia PATRIA Vasik János, a ktorého sa zúčastní rómsky vajda Ľudovít Gunár.

Aj tentokrát zabezpečený online prenos z tábora prostredníctvom internetu. Ako jeden z mediálnych partnerov ho máme možnosť ponúknuť v našom videookne.

Dnes večer zahajujú tábor dva koncerty:

so začiatkom o 21.00 – VAN

po nich o 23.00 – All Devills , s ktorými by mal vystúpiť aj Stefan „Hangya“ Hundža.

Program zajtrajšieho dňa:

1. (uvítací) deň, streda 11. júla

RÁNO

budíček v réžii študentského klubu JAIK (József Attila Ifjúsági Klub) 

raňajky

registrácia skupín na zručnostno-vedomostnú súťaž trvajúcu počas celého podujatia

divadelná sekcia: priebežné skúšky až do piatkajšieho predstavenia pod vedením Nikolett Dékány

tvorivé dielne (počas celého podujatia):

Dóra Egyházi – plstenie

Ádám Éliás – keramika

Boris Baranyovics – tvorba tričiek (maľba, šablóny)

Eva Peniašková – „Ťahaj čiaru!” maliarska dielňa

DOPOLUDNIA

10:00 slávnostné zahájenie, príhovor starostu obce Petra Bolla a hlavného organizátora Örsa Orosza

10:30 slávnostné otvorenie rezbárskej dielne – spoločná práca na táborovom toteme (pod vedením Kataríny Nagyferenc)

11:00 Kata Mirjam Eplényi: United in diversity? – ochrana menšín v EÚ – prednáška

12:00 Ťažkosti používania jazykov v Európe – beseda s Davythom Hicks-om, aktivistom v oblastni používania jazykov z Eurolangu

POPOLUDNÍ

13:00 Prezentácia skupín – účastníkov celotáborovej súťaže

14:00 Beseda s predsedami politických strán Most a SMKl

16:00 László Öllös: Quo vadis, maďarská menšinová politika na Slovensku? – analýza situácie po voľbách

17:00 Viktor Kubiszyn: Drognapló (Drogový denník) – prednáška spojená s prezentáciou knihy

Paintball

18:00 Literárny stan Kalligram:

Balázs Ablonczy: Nyombiztosítás – Letűnt magyarok, prezentácia knihy

19:00 „Pojem Tusványos” – súvislosti a protiklady, beseda s organizačnými štábmi letných táborov v Krásnohorskom Podhradí a v Tusnádfurdő (RO), hosť: Mária Tárnok, hlavná organizátorka letnej univerzity Tusványos

VEČERNÉ KONCERTY:

20:45 – Budapest Bár

22:30 – Nemjuci

Neopísateľnú atmosféru jednotlivých dní vám budeme prinášať prostredníctvom fotoreportáží a videí a online prenosu aj cez naše videookno. Virtuálne sa zúčastniť  môžete cez sociálne siete Facebook a Twitter. V tábore budú vydávať aj vlastné noviny (Vadalma), kde sa účastníci každé ráno dozvedia, čo sa udialo, resp. udeje.

O situácii v kempe plnom študentov vás budeme priebežne informovať.

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.