Na hrade sa bude znova svietiť

V utorok 3. júla po 14-tej hodine popoludní slávnostne odovzdali elektrickú prípojku na hrade Krásna Hôrka. Od 10. marca až do tohto dňa zabezpečoval elektrickú energiu generátor zapožičaný z miestneho obecného úradu, aby aspoň strážna služba a kamery mali k dispozícii obmedzené množstvo prúdu.

Až doteraz – do osudného požiaru –  bol hrad napájaný elektrinou, ktorej sa mu dostávalo prostredníctvom stĺpov a káblov na nich, tentokrát sa však, aj napriek namáhavému skalnatému terénu, zvolilo ich uloženie do zeme.

Včerajšie slávnostné odovzdanie prípojky a napojenie hradu na elektrinu sa uskutočnilo za prítomnosti generálneho riaditeľa SNM Rastislava Púdelku, riaditeľky SNM-Múzea Betliar Evy Lázárovej a generálneho riaditeľa  VSE Thomasa Jana Hejcmana. Ten po príhovore odovzdal symbolický šek s hodnotou 65.000,- € do rúk riaditeľa SNM. Pre médiá uviedol, že  spoločnosť hneď po požiari ponúkla pomoc hradu: „boli sme pripravení dať peniaze a zamestnanci chceli dobrovoľnícky pomáhať „. Keďže však pre hrad bola existenčne nevyhnutná nová prípojka, uvoľnili sme technické a personálne kapacity práve na túto akciu“ – vysvetlil.

Suma je symbolickou, keďže ju Slovenské národné múzeum /SNM/ dostalo vo forme materiálu a prác potrebných pre zrealizovanie prípojky a prívod elektrickej energie. Ako riaditeľ SNM dodal, „vďaka promptnej pomoci zo strany Skupiny VSE sa veľmi rýchlo môžeme vrátiť k štandardnému režimu prevádzky na hrade„. Okrem toho to uľahčí ďalšie práce počas obnovy ale aj prácu strážnej služby hradu. Práve svetlo z okna strážnej veže bude nádejou, ktorá bude svietiť do diaľky a budú ho vidieť všetci okoloidúci.

Pre obecné noviny zodpovedal aj pár otázok týkajúcich sa obnovy hradu, verejného obstarávania a foriem pomoci:

Skúška elektronického výstražného zariadenia:

Fotogaléria:

Foto & video: ŽpH

Tento článok máte možnosť prečítať aj v maďarskej verzii na www.rozsnyovidek.sk alebo priamo kliknutím tu.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.