Starostovi znížili plat

Na stredajšom zasadnutí obecného zastupiteľstva bol starostovi obce Petrovi Bollovi (Most-Híd) schválený zákonom stanovený minimálny plat.

Zasadnutie začalo s približne 20 minútovým meškaním, keďže sa poslanci zišli pred oficiálnou časťou na pracovnom stretnutí v klube pri kultúrnom dome, aby  prerokovali, medziiným, aj mzdu starostu.

Tá sa odvíja od priemernej mzdy v národnom hospodárstve  na základe údajov od Štatistického úradu Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok, násobí sa koeficientom podľa počtu obyvateľov v obci. Podľa novely zákona sa plat, ktorý vznikne súčinom priemernej mzdy a koeficientom môže navýšiť až o 70 % a to rozhodnutím obecného zastupiteľstva.

To na svojom včerajšom zasadnutí pristúpilo k jeho úprave a veľa nechýbalo a o výške platu by sa rozhodovalo v duchu hesla „do tretice všetko dobré „. Návrh na ustanovenie výšky starostovho platu predniesol jeho zástupca Štefan Kún: k základnému platu, ktorého výška by činila   1557,- €   (priemerná mzda 786,- €  x  koeficient 1,98)  sa malo pridať  zvýšenie   o 9 %  a tým by ostal plat približne  na úrovni minulého roka (rok 2011 – 1691,-  a rok 2012 – 1697,-).

Prvé hlasovanie: hlasovalo sa súčasne (jedným uznesením) za základnú mzdu aj 9 %-né zvýšenie, za boli: Kún, Jánosdeák,Baffy, proti návrhu boli: Breznayová, Ferenc, Török a zdržali sa Darvaš a Juríni.

Druhé hlasovanie prebehlo po upozornení poslanca Ferenca, že tak ako aj minulý rok, má sa hlasovať osobitne o mzde a jej navýšení.  Za základný plat zdvihli ruky všetci poslanci. Za jeho zvýšenie tentokrát hlasovali: Kún, Jánosdeák, Baffy, Breznayová, proti boli: Török s Ferencom a zdržali sa dvaja: Darvaš s Jurínim.

Keďže počet hlasov za zvýšenie a zvyšných (nesúhlasných i zdržaných) bol rovnaký,  starosta obce navrhol hlasovať po tretíkrát. Od tohto zámeru upustil až po upozornení, že už dvojitým hlasovaním o tej istej veci bol porušený rokovací poriadok a aj po konštatovaní, že počty dávajú najavo, že zvýšenie neprešlo.

Plat štatutára obce tak ostáva na hranici stanovenej zákonom – bez navýšenia  –  vo výške  1557,- €, čo je pokles oproti minulému roku o 134,- €.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.