Nové auto pre starostu

Služobná Škoda Fabia Combi je od 29. februára minulosťou.  Nahradilo ju 7-miestne vozidlo typu Ford Galaxy, ktoré  slúži  starostovi obce a má údajne i pri kultúrnych podujatiach a družobných návštevách, pre športovcov a v ostatných prípadoch potreby.  

Návrh zbaviť sa obecnej škodovky predniesol starosta obce poslancom ešte počas zasadnutí finančnej komisie, ktorá pripravovala rozpočet obce v priebehu februára.  Dôvodom predaja služobného vozidla mala byť nadmerná spotreba pohonných hmôt. Na februárovom zasadnutí  (28.2.) obecného zastupiteľstva sa nechalo vedenie obce počuť, že na dlhšie vzdialenosti to malo byť síce vyše 6 l na 100 km ale v meste a obci malo auto spotrebu vyše 9 litrov. V skutočnosti má byť rozdiel medzi pôvodným autom s benzínovým pohonom a novým s naftovým motorom iba jedna desatina litra, podľa záznamov v technickom preukaze.

Argument  úspory zrejme zavážil a tak sa uznesenie o kúpe prijalo. Šiesti zo siedmych poslancov prítomných na februárovom zasadnutí (Peter Török sa zdržal) zdvihli ruky. Súhlasili s predajom predajom a kúpou nového, v súlade so zákonom.

Ten však hovorí, že zásady hospodárenia s majetkom obce určené obecným zastupiteľstvom upravia, ktoré úkony organizácií podliehajú schváleniu orgánov obce, konkrétne v Podhradí aj zmluvné prevody vlastníctva hnuteľného majetku nad hodnotu určenú obecným zastupiteľstvom. Kompetencie sa delia takto: obecné zastupiteľstvo schvaľuje predaj hnuteľných vecí samostatne nad hodnotu 200 €, štatutár obce pod túto hodnotu.   Zákon č. 546 z roku 2010 zas hovorí o tom, že povinne zverejnená zmluva (v tomto prípade kúpno-predajná) nadobudne účinnosť až na druhý deň po jej zverejnení, pričom jej účastníci sa môžu dohodnúť aj na neskoršom termíne.

A taktiež: ak sa tak nestane do troch mesiacov, berie sa, že k uzatvoreniu zmluvy neprišlo. Podľa dokladu o kúpe auta tento stav nastal 1. júna.  Na vozidle nebola donedávna ani  nálepka s erbom obce a tak nebolo problémom ho do autobazáru vrátiť a  uviesť stav do pôvodného, pred uzavretím zmluvy, ak existovala.

Náhly počin výmeny deň po jej odhlasovaní je o to zvláštnejší, že ani jeden z overovateľov zápisnice ju v čase kúpy nového auta nepodpísal.  Podľa ich vyjadrenia k podpisu došlo až 12.marca.  Skutočnosťou je, že keď sme na marcovej schôdzi (28.3.) zisťovali, kedy bola zmluva s autobazárom podpísaná, boli sme odkázaní na webovú stránku obce. Tam sa zmluva do dnešného dňa nedá nájsť (ani v centrálnom registri zmlúv), pribudla iba faktúra od spoločnosti Pavol Rusinko – R.P. Auto vystavená 1.marca 2012 s nasledovným textom:

Faktúrujeme Vám ojazdený osobný automobil Ford Galaxy 2,0 TDCi 103 kW. Celková fakturovaná cena 10.500,- €.

Podľa administrátora obecnej webstránky bola táto faktúra zverejnená 20.marca. Podľa návštevníkov stránky nebola ani v deň zasadnutia (28.3.) ani počas ďalších dní, až začiatkom apríla. Na internete nenájdete zmienku ani o tom, že z ceny ojazdeného fordu bolo odrátaných 3.500,- ako protihodnota za odovzdanú škodovku. O to čudnejšia je urýchlaná potreba kúpy sedemmiestneho vozidla a odovzdanie pôvodného výmenou zaň do bazára ako protihodnota nového. Takýto výmenný obchod, bežný pre súkromné osoby, nie je pri narábaní s verejnými prostriedkami v poriadku. Kontrolór obce kúpu zhodnotil nasledovne: „nabudúce bude potrebné vypracovať znalecký posudok a zadať ponuku viacerým predajcom“. Bude aj „nabudúce“?

Doplňujúca informácia: Pár týždňov potom, ako sa vozidlo zakúpilo, došlo podľa informácií z dopravnej polície ku kolízii služobného fordu s iným vozidlom pri prechode pre chodcov v Rožňave na Námestí baníkov.   Táto menšia nehoda stála obecnú pokladňu 361,73 €  vyplatených spoločnosti WEXIM TRUCK s.r.o., sumu by mala uhradiť poisťovňa vinníka spomínanej nehody. Spoločnosť WEXIM Truck s.r.o. uvádza sídlo na Čučmianskej Dlhej pod číslom 26, v budove plnej kancelárií  však nikoho podobného nenájdete. Táto adresa je aj ich korešpondenčnou. Prevádzku majú na Štítnickej 23.

Od tej istej firmy na oficiálnej webovej stránke obce nájdete ďalšiu faktúru z 21.mája 2012, vystavenú na sumu 175,03 €. Položky v nej sa týkajú výmeny oleja a olejových filtrov a čistenia a plnenie klimatizácie, podrobnosti prečítate kliknutím tu.

Záver: Na dnešnom zasadnutí obecného zastupiteľstva starosta obce na otázku, prečo zmluva nie je zverejnená odpovedal protiotázkou: „A nie je? „.  Následne za upozornenie  na jej absenciu poďakoval.

Poznámka: Opravili sme technický údaj týkajúci sa služobného vozidla a pridali adresu prevádzky spoločnosti WEXIM Truck, s.r.o. (aktuálnou podľa obchodného registra SR aj fakturačnou je pôvodne uvedená).  Proti skutočnostiam uvedeným v článku nikto z dotknutých nič nenamietal, ani nežiadal o opravu  nepravdivých údajov. Zmluva nie je ani po 4 mesiacoch a dvoch upozorneniach zverejnená.

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.