Kún – Byť zástupcom je pocta

Už pekných pár rokov futbalista miestneho futbalového klubu, začínal v družstve žiakov a dorastu. Do Áčka prestúpil v 1991-tom, od roku 2002 je jeho kapitánom. Na tento post navrhuje spoluhráča, on sám je už pár týždňov predsedom klubu. Trénoval dorast viac ako 7 rokov, svojmu klubu vychováva nástupcov. Od novembra 2010 nezávislý poslanec obecného zastupiteľstva, o dva mesiace neskôr vymenovaný za zástupcu starostu. Podľa niektorých je v poslaneckom zbore iba kvôli tomu, aby loboval za svoj milovaný futbal, tým i ostatným sa pokúsime Štefana Kúna (na snímke vľavo)  priblížiť.

Práca v obchode, „poslancovanie“, zástupca starostu, predsedníctvo v jednej z najvyťaženejších komisií, vedenie futbalového klubu a futbal samotný, nie je toho veľa? Ako to stíhaš, čo na to hovorí rodina? Nemal si niekedy chuť niečo z toho vzdať? Alebo všetko?

Je toho veľa, ale zatiaľ to stíham, aj keď je to veľakrát ťažké, priznávam. Rodina mi to zatiaľ toleruje, za čo jej ďakujem.

Ako starostov zástupca nemáš stanovené konkrétne právomoci, iba preberáš úlohy v jeho neprítomnosti, nevadí ti to, nechcel by si to zmeniť? Riešil si niečo zásadné už v jeho neprítomnosti?

Právomoci zástupcu sú určené v štatúte obce. Starostovi som nápomocný počas celého roka. Zatiaľ som ho zastupoval asi 7-krát.

Nesúhlasil si s jedným zo zásadných rozhodnutí obecného zastupiteľstva – s prenájmom pozemku pod hradom pre Občianske združenie Tri ruže, prečo?

Privítal by som rozvoj infraštruktúry pod hradom, nakoľko tu som vyrastal a za tie roky areál nenapreduje. Výhrady mám len voči tomu, že obec sa ani nepokúsila z eurofondov alebo z iných zdrojov o oživenie podhradia bez tretej strany. Predostreté to bolo veľmi rýchlo a nemali sme čas na dôkladné zváženie celého projektu. Je to závažné rozhodnutie, ktoré si každý musí dobre premyslieť, lebo ide o našu budúcnosť. Okrem toho, na odovzdanie areálu pod hradom do cudzích rúk sme už raz skoro doplatili.

Ktoré rozhodnutia obecného zastupiteľstva banuješ, resp. by si s odstupom času zmenil, hlasoval ináč?

Vždy som hlasoval po dôkladnej úvahe čo najlepšie podľa svojho svedomia.

Si predsedom kultúrnej komisie, podujatia z minulého roka svedčia o jej práci, mnohí však vyčítajú ich nejasné financovanie. Ako to vlastne s minuloročnými kultúrnymi akciami je?

Kultúrne akcie ma stáli dosť veľa času a energie, ale neorganizoval a neuskutočňoval som ich sám. Bol mi nápomocný starosta, celá kultúrna komisia, členovia futbalového klubu i rodina, ako aj občania obce, ktorí sa dobrovoľne podieľali na realizácií. Čo sa týka záujmu o ne  a ich kvality, zhodnotilo ich široké okolie. Možno sa niektorým zdalo, že zábava dostala prednosť pred prácou, ale skôr je to iba dojem v porovnaní s predchádzajúcim obdobím. Financovanie akcií bolo pokryté z vyčlenených peňazí pre našu komisiu a po odsúhlasení a vyúčtovaní sú uložené na obecnom úrade.

Výdavky a príjmy však nie sú zverejnené. Neponechal si si kópie dokladov alebo aspoň konečného zúčtovania?

Nie, neponechal.

Čo bude s kultúrnymi akciami a ostatnými podujatiami tento rok?

To, ako bude vyzerať kalendár kultúrnych podujatí, ovplyvnil požiar hradu, a preto ho bude treba zrejme zmeniť. Obnova hradu je teraz dôležitejšia. Netvrdím, že kultúrny život v obci sa zastaví, bude však treba vyššiu koordináciu, bude potrebná spolupráca všetkých obyvateľov.

Okrem zastupovania starostu v jeho neprítomnosti ste spolu s poslancom Jánosdeákom ustanovení aj náhradnými sobášiacimi. Aké to je, oddávať páry, koľkokrát si už sobášil? Stihol sa už niekto rozviesť?

Zatiaľ som zosobášil iba jeden pár. V úlohe sobášiaceho sa necítim doma. Právnické štúdium nemám absolvované, takže o rozvodových konaniach nemám žiadne informácie. Rozvody ešte nerobím!

Ako postupuje klub mladých, je už oficiálne založený, resp. koľkokrát sa decká schádzajú, ako fungujú, keďže je to jeden z tvojich realizovaných snov, ustanoviť ho v obci?

Nie sú oficiálnou organizáciou, ale pracuje sa na tom, aby boli. Priestory, kde sa schádzajú, majú k dispozicii už pol roka. Veľkú iniciatívu prebrala poslankyňa Iveta Breznayová, s ktorou sa spolupodieľame na založení klubu mladých.

Aké športy okrem futbalu obec podporuje, akou formou?

Podporuje sa obecná posilňovňa a fitness klub, finančne aj priestormi. Obec by rada podporila podľa môjho názoru aj iné športy. Financie by sa aj našli, keby niekto podchytil športuchtivých.

Si narodený v znamení Váh, to sú skôr ľudia nerozhodní, ty sa však vrháš do všetkého ako prvý. Svedčí o tom aj tvoj postoj pri požiari hradu, ako na to spomínaš?

Okolo 13.30 som dostal telefonát do práce, že horí tráva na hradnom kopci. Hneď som zalarmoval Laciho Jobbáďa a ponáhľali sme sa ku hradu. Už z hlavnej cesty sme videli, že od vetra sa chytila strecha. Keď sme došli pod hradnú bránu, už tam stálo prvé hasičské auto. Hore sa valil obrovský a hustý štípajúci dym a sálalo obrovské teplo. Museli sme zastaviť oheň, ktorý sa veľmi rýchlo šíril okolo. So starostom sme zbehli pre lopaty a rozdali ich dobrovoľníkom. Spoločnými silami sa nám podarilozabrániť ďalšiemu rozšíreniu ohňa. Keď sme sa dostali tesne k hradbám,vyliezli sme na ne s Imim Bodnárom a uhasili horiace okno na kaplnke. Chceli sme zachrániť aspoň poslednú strechu na veži, ale nepodarilo sa to.

Neľutuješ takto s odstupom času, že si zobral funkciu zástupcu starostu?

Nie. Pre mňa to je pocta.

Na poste predsedu futbalového klubu /FK/ si vystriedal Tibora Szarku (na snímke prvý sprava). Ako prebiehala voľba?

Voľby prebiehali anonymným hlasovaním, v ktorom si ma 2/3 väčšinou zvolili za predsedu FK . Najprv sa zvolilo nové vedenie verejným hlasovaním do 9-členného výboru. Vytvorila sa nová členská základňa s 31 členmi. Nové vedenie by malo byť pružnejšie a nápomocnejšie pri chode športového klubu.

Prečo ste v lete po schôdzi klubu, keď sa Tibor Szarka prvýkrát vzdal vedenia  a bolo zvolené/navrhnuté už aj nové vedenie, čakali na oficiálne voľby až do prestávky v sezóne?

Poprosili sme Tibora, aby vydržal na svojom poste ešte do konca sezóny. Kvôli formálnym záležitostiam bolo v záujme klubu, aby vedenie bolo zvolené až v zimnej prestávke futbalovej sezóny.

Nová je aj liga, vytvorením tzv. košicko-gemerskej došlo k akémusi premiešaniu mužstiev doteraz hrajúcich v rozličných skupinách. Aký je tvoj názor na terajší stav po odohratí  časti sezóny?

V tejto lige je viac slabších mužstiev, nie je to také náročné, aké to bývalo  v spišsko-gemerskej lige. V priebehu jarnej sezóny to však už môže byť minulosťou, tí, čo pribudli z nižšej ligy, sa začínajú oťukávať. Jar bude asi ťažšia ako jeseň.

Si spokojný s umiestnením mančaftu po jesennej časti ?

Skončili sme v rámci okresu ako prví, musím byť spokojný. Pred začiatkom jesennej časti som si dal záväzok, že skončíme v prvej polovici tabuľky, to sa podarilo.

Okrem vlastnej práce a futbalu samotného a funkcií v komunálnej politike ti pribudla  zodpovedná funkcia, bude sa to dať stíhať? Bude to teraz lepšie zorganizované?

Aj doteraz som riešil „veci okolo futbalu“, aj bez oficialít.

Ktoré povinnosti v praxi pribudnú okrem tých, ktoré si nemal?

Predtým som bol Tiborovým zástupcom, takže sa nedá jednoznačne povedať, čoho bude menej alebo viac. Okrem ihriska som  „behal okolo futbalu“ dosť veľa. Verím, že teraz sa budem môcť na nové vedenie viac spoľahnúť.

Ktoré povinnosti môžeš delegovať na ostatných členov vedenia a ktoré sú iba v kompetencii predsedu? Priblížiš trochu funkciu predsedu klubu?

Ako kapitán mužstva som chodil aj na zasadnutia komisií, napr. v prípade posudzovania trestu hráčov. Čo pribudne, sú snáď oficiálne schôdze Východoslovenského futbalového zväzu. Takisto ako predtým sa budem musieť starať o hráčov, ich podmienky, dopravu a všetko ostatné. Rozdiel je v tom, že to budem robiť ako predseda klubu. Vzdávam sa však kapitánskej pásky a namiesto seba navrhujem na čelo mužstva Piatera.

Ďakujeme za rozhovor.

 

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.